COVID-19: SOP tersusun jamin kejayaan NGO agih bantuanKUALA LUMPUR: Prosedur operasi standard (SOP) yang betul dan tersusun menjamin kejayaan agihan bantuan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) sepanjang tempoh memerangi COVID-19, terutama ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Pengerusi Persatuan Gerakan Kemanusian Malaysia (MyHumanitarian), Mohamed Maliki Mohamed Rapiee, berkata semua NGO perlu memahami SOP yang ditetapkan dan mematuhinya sepanjang masa.

“Kami penggerak sukarelawan dan NGO berbesar hati apabila Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) mengeluarkan SOP penyaluran sumbangan bantuan kepada kumpulan mudah terjejas ekoran Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) untuk mengekang penularan COVID-19.

“Ia seiring pandangan kami kepada Menterinya, Datuk Seri Rina Harun, yang mendengar saranan kami sebelum ini untuk memastikan kelancaran prosedur penyampaian bantuan kepada masyarakat.

“Kami telah lama bersedia kerana SOP yang disediakan oleh JKM adalah seiring dengan SOP MyHumanitarian yang telah kami gerakkan sejak PKP Fasa Pertama,” katanya dalam satu kenyataan di sini, pada Khamis.

Sebelum ini, KPWKM menyediakan tujuh SOP untuk dipatuhi NGO yang terbabit dalam penyaluran bantuan kepada kumpulan sasar.

Garis panduan itu bagi melancarkan proses pengurusan sumbangan selain memastikan NGO terbabit mematuhi arahan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988.

Antara SOP ialah aktiviti NGO itu mesti berorientasikan kebajikan; mereka perlu menghubungi Bilik Gerakan JKM Negeri sehari sebelum aktiviti penyaluran sumbangan dan hanya barangan kering dan sudah dimasak dibenar untuk disalurkan.

Selain itu, ahli yang terbabit mesti memakai penutup hidung dan mulut serta sarung tangan selain membawa cecair pembasmi kuman tangan ketika aktiviti pengagihan sumbangan.

Anggota NGO juga perlu diperiksa suhu badan dengan mereka yang mempunyai simptom tidak dibenarkan menyertai aktiviti; menjaga jarak sosial dan hanya dihadkan kepada dua anggota selain perlu disertai Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) dan Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA).

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *